Gebruik ADM of TIGR Matrix

Het gebruik van de zogeheten ‘ADM’ of ‘TIGR Matrix’ bij borstreconstructies staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Ik ben één van de weinige plastisch chirurgen die de techniek beheerst en toepast bij het plaatsen of verwisselen van borstprothesen.

 

Belangrijk voordeel van de ADM en TIGR Matrix is dat uw borsten mooier en natuurlijker ogen na de borstreconstructie met prothese. En dat, weet ik uit ervaring, wensen alle vrouwen die (vrijwillig of bij borstkanker) een borstreconstructie ondergaan. 

 

Ik werk als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht en de Bergman Clinics en vertel u op deze website graag meer over de ADM en TIGR Matrix. Uiteindelijk is iedere borstreconstructie maatwerk. Tijdens een consult bespreken we alles uitvoerig en zorgvuldig. U kunt een afspraak met mij maken via de website.

 

Wat is een ADM en TIGR Matrix?

De ADM en TIGR Matrix zijn matjes die worden gebruikt om de borstprothese in de borst te ondersteunen en op haar plek te houden. Ze vormen als het ware een brug tussen de borstkas en de los te maken borstspier. De ADM of TIGR Matrix vervangt het bij de operatie verwijderde borstweefsel.

 • De ADM (Acellulair Dermale Matrix) is gemaakt van dierlijk bindweefsel.
 • Binnen 8 weken vergroeit een ADM-matje met het eigen bindweefsel (is gevasculariseerd).
 • De TIGR Matrix is gemaakt van kunststof materiaal.
 • Binnen een jaar lost de TIGR Matrix op en nemen ondertussen aangemaakt bind- en littekenweefsel de functie over.
 • De ADM is duurder dan de TIGR Matrix. Alleen bij cosmetische borstreconstructies betaalt u zelf de kosten. Bij een medische indicatie vergoedt de verzekeraar de ADM of TIGR Matrix.
 • Vergoedt de verzekeraar de kosten van het ADM-matje dan gebruik ik deze bij voorkeur.

 

Waarom een ADM of TIGR Matrix?

In Canada en Amerika is het gebruik van een ADM-matje of TIGR Matrix bij borstreconstructies al ruim 10 jaar gemeengoed. Ik kreeg de operatietechniek in 2014 in de vingers tijdens mijn werk als plastisch chirurg in het Vancouver General Hospital.

 

Ik zag dat het eindresultaat van de borstreconstructie met prothese er mooier en natuurlijker uitzag door een matje in te zetten. Zo is de gereconstrueerde borstplooi bijna niet van een natuurlijke plooi te onderscheiden. Verder:

 • is het voor de patiënt een weinig belastende toepassing;
 • verkleint een ADM of TIGR Matrix het risico op verzakking van een borstprothese;

 

Alternatief voor ingrijpende operaties

Door het mooie eindresultaat kiezen in Canada en Amerika steeds meer vrouwen voor de borstreconstructie met prothese, inclusief een ADM-matje. Het is namelijk een goed alternatief voor de veel ingrijpender borstreconstructie met lichaamseigen materiaal, zoals de DIEP en LD. De operatie is korter en het herstelproces gaat – tenzij er complicaties optreden – sneller.

 

Welke van de 2: ADM of TIGR Matrix?

Het heeft mijn voorkeur een ADM-matje te gebruiken, gemaakt van dierlijk materiaal. Omdat een ADM niet (zoals een TIGR Matrix) op den duur oplost, geeft het permanente steun en een extra bedekkingslaag tussen huid en prothese. De TIGR Matrix gebruik ik echter ook regelmatig. Wanneer bijvoorbeeld?

 • Als het een cosmetische ingreep betreft die u zelf moet betalen en u daarom kiest voor de goedkopere TIGR Matrix.
 • Bij borstreconstructies die de zorgverzekering vergoedt, gebruik ik in principe de ADM.
 • Als u zelf de voorkeur geeft aan de TIGR Matrix. 

Tijdens een consult praat ik graag met u door over de keuze. Maak een afspraak, mits nog niet gedaan, voor een persoonlijk consult.

 

Wat is verder belangrijk voor u om te weten?

 • Uw borstprothese kan verzakt zijn en daarom gewisseld moeten worden, misschien al voor een 2de of 3de keer (lees daarover meer onder Borstprothesewissel). In dit geval kies ik altijd voor een ADM-matje omdat het betere garanties geeft dat de prothese niet opnieuw verzakt.
 • Meestal vergoedt de zorgverzekering een borstprothesewissel niet, het is goed daar rekening mee te houden. Moet de borstprothese gewisseld worden vanwege kapselvorming, dan hebt u waarschijnlijk wel recht op een vergoeding voor het verwijderen van de kapsels. Het eventueel terugplaatsen van een nieuwe prothese is voor eigen rekening. We bespreken de vergoedingsmogelijkheden altijd met elkaar tijdens het consult. De tarieven van een borstprothesewissel vindt u hier.

 

Verwachtingen en eindresultaat

Het gebruik van een ADM-matje of TIGR Matrix bij borstreconstructies is nog vrij uniek in Nederland. Slechts een klein aantal plastisch chirurgen beheerst de techniek, waaronder ikzelf. Borsten ogen natuurlijker na de operatie, is de ervaring. 

 

 Dit geef ik mijn patiënten verder mee:

 • Bij borstreconstructies waarbij een prothese geplaatst wordt, plaats ik deze meestal via een snede in de natuurlijke plooi onder uw borst. Door een ADM-matje of TIGR Matrix te gebruiken krijg ik de borstplooi weer op een mooie manier dicht.
 • Realiseert u zich dat borsten onder invloed van zwangerschap, tijd, gewichtsschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding veranderen. Dat kan dus ook na de borstprothesewissel gebeuren, waarbij een ADM of TIGR Matrix is gebruikt. 
 • Wees realistisch in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.

 

U ziet de voordelen van ADM en TIGR Matrix

Wilt u een borstreconstructie laten uitvoeren waarbij ik de ADM of TIGR Matrix gebruik, dan ontmoet ik u graag tijdens een consult. Maak daarvoor een afspraak. Hier leest u meer over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.