Gebruik TIGR Matrix

Het gebruik van de zogeheten ‘TIGR Matrix’ of mesh bij borstreconstructies staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Ik ben één van de weinige plastisch chirurgen die de techniek beheerst en toepast bij het plaatsen of verwisselen van borstprothesen.

 

Belangrijk voordeel van de TIGR Matrix is dat uw borsten mooier en natuurlijker ogen na de borstreconstructie met prothese. En dat, weet ik uit ervaring, wensen alle vrouwen die (vrijwillig of bij borstkanker) een borstreconstructie ondergaan. 

 

Ik werk als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht en de Bergman Clinics en vertel u op deze website graag meer over de TIGR Matrix. Uiteindelijk is iedere borstreconstructie maatwerk. Tijdens een consult bespreken we alles uitvoerig en zorgvuldig. U kunt een afspraak met mij maken via de website.

 

Wat is een TIGR Matrix?

De TIGR Matrix is een matje dat wordt gebruikt om de borstprothese in de borst te ondersteunen en op haar plek te houden. Ze vormen als het ware een brug tussen de borstkas en de los te maken borstspier. De TIGR Matrix vervangt het bij de operatie verwijderde borstweefsel.

  • De TIGR Matrix is gemaakt van kunststof materiaal.
  • Binnen een jaar lost de TIGR Matrix op en nemen ondertussen aangemaakt bind- en littekenweefsel de functie over.
  • Alleen bij cosmetische borstreconstructies betaalt u zelf de kosten. Bij een medische indicatie vergoedt de verzekeraar de TIGR Matrix.

 

Waarom een TIGR Matrix?

In Canada en Amerika is het gebruik van een mesh bij borstreconstructies al ruim 10 jaar gemeengoed. Ik kreeg de operatietechniek in 2014 in de vingers tijdens mijn werk als plastisch chirurg in het Vancouver General Hospital.

 

Ik zag dat het eindresultaat van de borstreconstructie met prothese er mooier en natuurlijker uitzag door een matje in te zetten. Zo is de gereconstrueerde borstplooi bijna niet van een natuurlijke plooi te onderscheiden. Verder:

  • is het voor de patiënt een weinig belastende toepassing;
  • verkleint een TIGR Matrix het risico op verzakking van een borstprothese;

 

Alternatief voor ingrijpende operaties

Door het mooie eindresultaat kiezen in Canada en Amerika steeds meer vrouwen voor de borstreconstructie met prothese, inclusief een matje. Het is namelijk een goed alternatief voor de veel ingrijpender borstreconstructie met lichaamseigen materiaal, zoals de DIEP en LD. De operatie is korter en het herstelproces gaat – tenzij er complicaties optreden – sneller.

  

Wat is verder belangrijk voor u om te weten?

  • Uw borstprothese kan verzakt zijn en daarom gewisseld moeten worden, misschien al voor een 2de of 3de keer (lees daarover meer onder Borstprothesewissel). In dit geval kies ik altijd voor een matje omdat het betere garanties geeft dat de prothese niet opnieuw verzakt.
  • Meestal vergoedt de zorgverzekering een borstprothesewissel niet, het is goed daar rekening mee te houden. Moet de borstprothese gewisseld worden vanwege kapselvorming, dan hebt u waarschijnlijk wel recht op een vergoeding voor het verwijderen van de kapsels. Het eventueel terugplaatsen van een nieuwe prothese is voor eigen rekening. We bespreken de vergoedingsmogelijkheden altijd met elkaar tijdens het consult. De tarieven van een borstprothesewissel vindt u hier.

 

Verwachtingen en eindresultaat

Het gebruik van een TIGR Matrix bij borstreconstructies is nog vrij uniek in Nederland. Slechts een klein aantal plastisch chirurgen beheerst de techniek, waaronder ikzelf. Borsten ogen natuurlijker na de operatie, is de ervaring. 

 

 Dit geef ik mijn patiënten verder mee:

  • Bij borstreconstructies waarbij een prothese geplaatst wordt, plaats ik deze meestal via een snede in de natuurlijke plooi onder uw borst. Door een TIGR Matrix te gebruiken krijg ik de borstplooi weer op een mooie manier dicht.
  • Realiseert u zich dat borsten onder invloed van zwangerschap, tijd, gewichtsschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding veranderen. Dat kan dus ook na de borstprothesewissel gebeuren, waarbij een TIGR Matrix is gebruikt. 
  • Wees realistisch in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.

 

U ziet de voordelen van TIGR Matrix

Wilt u een borstreconstructie laten uitvoeren waarbij ik de TIGR Matrix gebruik, dan ontmoet ik u graag tijdens een consult. Maak daarvoor een afspraak. Hier leest u meer over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.