Borstverkleining

Te zware borsten of hangende borsten kunnen een vrouw flink in de weg zitten waardoor een borstverkleining een serieuze optie wordt. U herkent dit wellicht en kwam op mijn website terecht.

 

Als plastisch chirurg heb ik inmiddels veel vrouwen ontmoet die een borstverkleining wilden en hen ook geholpen. Ik vertel u graag over de belangrijke zaken die daarbij komen kijken. Een consult met een plastisch chirurg is een logische vervolgstap.

  

Waarom een borstverkleining?

Te grote borsten laten verkleinen leidt bijna altijd tot een mooi resultaat. Ik zie dat de meeste vrouwen na een borstverkleining weer blij zijn met hun borsten. Waarom kan een borstverkleining van zware of hangende borsten nodig zijn?

 

  • Door het gewicht van de borsten hebt u rug-, schouder- en/of nekklachten.
  • De huid onder uw borsten is voortdurend geïrriteerd (smetten en eczeem).
  • U kunt niet sporten door de grootte van uw borsten of ze belemmeren u tijdens het sporten.
  • U vindt de grootte en/of het model van uw borsten verre van fraai en schaamt zich ervoor.

 

Herkent u één van bovenstaande klachten? Dan komt u in principe in aanmerking voor een borstverkleining, vergoed door de zorgverzekering.

 

Verwachtingen en eindresultaat

Met elkaar gaan we voor een mooi eindresultaat waar u uiterst tevreden over kunt zijn. Na de borstverkleining hebt u, als alles goed gaat, geen klachten meer door te zware borsten. U bent gelukkig met de nieuwe vorm en grootte.

 

Tijdens het eerste consult bespreken we onder andere uw verwachtingen van de borstverkleining. Ik neem ruim de tijd voor dit gesprek omdat ik weet dat u voor een keuze staat die spannend, emotioneel en ingrijpend is. Dit geef ik mijn patiënten altijd mee: 

  • Realiseert u zich dat borsten onder invloed van zwangerschap, tijd, gewichtsschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding veranderen. Dat kan dus ook nog na de borstverkleining gebeuren.
  • Wilt u in de nabije toekomst zwanger worden? Dan kunt u de borstverkleining beter uitstellen tot ruim na de bevalling.
  • Het kan gebeuren dat u eerst moet afvallen voordat u uw borsten kunt laten verkleinen. Verzekeraars vragen een BMI (Body Mass Index) van minder dan 30, soms zelfs maximaal 27. Bereken uw BMI.
  • De littekens zijn de eerste maanden rood, wat steviger en opvallend, naarmate het litteken verder uitrijpt wordt dit minder opvallend. Na ongeveer een jaar is het litteken huidkleurig, niet onzichtbaar, maar een stuk minder in het oog springend.
  • Wees realistisch in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.

 

U besluit te kiezen voor een borstverkleining

Wilt u uw borsten laten verkleinen, maak dan een afspraak. Over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten, leest u hieronder ('De operatie borstverkleining') meer.

Figuur 1

De borst wordt vlak voor de operatie op deze manier afgetekend, dit is het Wise-patroon of de zogenaamde ankervormige techniek. Het blauw gekleurde gedeelte zal worden verwijderd.


Figuur 2

De littekens zoals die zichtbaar zijn na de operatie volgens het Wise patroon.


Figuur 3

Een alternatief is de verticale of sleutelgat techniek. Deze techniek is meer geschikt voor de borst die een klein stukje verkleind of gelift moet worden.