Tubulaire borsten

Uw borsten hebben of 1 van uw borsten heeft een andere vorm dan gemiddeld en is waarschijnlijk ook wat kleiner. De borst is niet mooi rond, maar eerder wat buisvormig. Dan kan er bij u sprake zijn van een tubulaire borst. U herkent dit wellicht en kwam op mijn website terecht.

 

Als plastisch chirurg heb ik inmiddels veel vrouwen ontmoet die een correctie van hun tubulaire borst wilden en hen ook geholpen. Ik vertel u graag over de belangrijke zaken die daarbij komen kijken. Een consult met een plastisch chirurg is een logische vervolgstap.

  

Wat is een tubulaire borst?

Een tubulaire borst is een afwijkende vorm van de borst die aangeboren is, maar pas zichtbaar wordt tijdens de borstontwikkeling in de pubertijd. Het is, zoals de naam al zegt, een buisvormige borst (van het Engelse tube). Er zijn verschillende benamingen: de tubulaire borst, tuberous breast, constricted breast, conical breast, lower pole hypoplasia. De uiterlijke kenmerken zijn; buisvormig, een hoogstand van de plooi onder de borst, weinig vulling in de onderste helft van de borst, een grote tepelhof die kan uitbollen (herniatie). Beide borsten of 1 borst kan aangedaan zijn, daarnaast bestaan er verschillende gradaties, type 1,2 en 3

 

  • Type 1, milde constrictie, mediale deel plooi onder de borst te hoog, te weinig klierweefsel in het mediale onderkwadrant, tepelhof vergroot.
  • Type 2, matige constrictie, zowel de mediale als het laterale deel van de plooi onder de borst is te hoog, te weinig borstklierweefsel in de onderste helft van de borst, milde herniatie tepelhof.
  • Type 3, ernstige constrictie, gehele plooi verhoogd en ernstig te kort van borstklierweefsel in de gehele borst, ernstige herniatie tepelhof.

 

Herkent u één van bovenstaande klachten? Dan komt u in principe in aanmerking voor een correctie van deze afwijking. De behandeling moet worden afgestemd op uw specifieke situatie en kan bestaan uit een vergroting met een prothese of een combinatie van een borstlift met een prothese. Helaas wordt deze behandeling vaak niet vergoed door de zorgverzekering.

 

VERWACHTINGEN EN EINDRESULTAAT

Met elkaar gaan we voor een mooi eindresultaat waar u uiterst tevreden over kunt zijn. Na de correctie hebt u, als alles goed gaat, een mooie borstvorm waar u gelukkig mee kunt zijn.

 

Tijdens het eerste consult bespreken we onder andere uw verwachtingen van de correctie. Ik neem ruim de tijd voor dit gesprek omdat ik weet dat u voor een keuze staat die spannend, emotioneel en ingrijpend is. Dit geef ik mijn patiënten altijd mee: 

  • Meestal gebruik ik een druppelvormige of anatomische prothese om de vulling in de onderpool te verbeteren.
  • Om de tepelhof te verkleinen zijn littekens nodig vergelijkbaar met een borstverkleining, de zogenaamde sleutelgat methode.
  • Een enkele keer, vaak bij type 3, is het nodig gebruik te maken van een zogenaamde tissue expander (weefseloprekker) om voldoende huid te creëeren. Dan gebeurt in 2 operaties, de eerste operatie wordt de tissue expander ingebracht, dit is een opblaarbaar ballonetje met een ventiel dat tijdens de polibezoeken aangeprikt kan worden om zo langzaam op te blazen. Tijdens de 2e operatie wordt de tissue expander vervangen door de definitieve protehse.
  • Wees realistisch in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.

 

U BESLUIT TE KIEZEN VOOR EEN correctie van de tubulaire borsten

Wilt u uw borsten laten corrigeren, maak dan een afspraak. 

Meer over de operatie ...