Borstlift

Verslapte en hangende borsten kunnen weer gelift worden naar hun oude positie door een borstlift. Het is echter niet zo dat er volume wordt toegevoegd dus de borsten worden niet groter of steviger. Voor veel vrouwen is dit ook helemaal niet hun wens en willen ze borsten die bij hun leeftijd passen, maar die niet teveel hangen en daardoor in de weg zitten. Vrouwen willen zich graag zeker en tevreden voelen over hun borsten, u herkent dit waarschijnlijk wel. Soms is het toch nodig om volume toe te voegen, dat kan middels een prothese of lipofilling. Hoe en waarom we dat doen leg ik u verderop uit.

 

Als plastisch chirurg, werkzaam in de Bergman Clinics en het Diakonessenhuis Utrecht, ontmoette ik inmiddels veel vrouwen die een borstlift met of zonder volume toename wensten. De operatie heb ik dan ook al vele malen uitgevoerd. Ik vertel u op deze website graag over de belangrijke zaken die daarbij komen kijken. Een consult met een plastisch chirurg is een volgende stap.

 

WAAROM EEN BORSTLIFT?

Een borstlift brengt de verhouding tussen uw borsten en lichaam weer in balans en plaatst de tepel weer centraal op de borst en de borst hoger op de borstkas. Het leidt bijna altijd tot een mooi resultaat; vrouwen zijn na een borstlift weer blij met hun borsten.

 

Waarom kan een borstlift met of zonder extra volume een goede keuze zijn?

 • Uw borsten zijn leeg en gaan hangen.
 • U bent erg afgevallen waardoor uw borsten hun natuurlijke vorm niet meer hebben; ze zijn (veel) kleiner en hangen.

 • Na zwangerschap(pen) en (eventueel) borstvoeding zijn uw borsten hun stevigheid kwijt en (veel) kleiner geworden. Ook kunnen ze van vorm veranderd zijn.

 • Door veroudering zijn uw borsten gaan hangen en wellicht ook kleiner geworden.

 • Eén van uw borsten is altijd (veel) kleiner geweest dan de andere borst of heeft een heel andere vorm. Dit noemen we asymmetrie.

 

In al deze gevallen is het mogelijk uw borsten te liften en indien u dit wenst volume toe te voegen middels lipofilling of een prothese. Dit kan in de Bergman Clinics, waar ik werk als plastisch chirurg, maar ook in het Diakonessenhuis in Utrecht. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), de officiële beroepsvereniging van plastisch chirurgen.

 

VERGOEDING EN TARIEVEN

Meestal vergoedt de zorgverzekering een borstlift niet, houd daar rekening mee. U hebt alleen recht op vergoeding als er een duidelijke medische reden voor de lift is. De kans is dus groot dat u de borstlift zelf moet betalen. De tarieven van de borstlift met een prothese vindt u hier.

 

WAT IS VERDER BELANGRIJK VOOR U OM TE WETEN?

 • Als plastisch chirurg kijk ik veel naar de esthetiek: kloppen de verhoudingen tussen borsten en lichaam? Is er extra volume nodig of kan een mooie borst gecreëerd worden met het bestaande volume. We bespreken het allemaal samen met u en uw eventuele partner.

 • Indien er extra volume nodig is kan dat middels een prothese, maar ook door lipofilling. Bij deze laatste optie wordt er vet van elders op het lichaam verplaatst naar uw borsten. Wat past het beste bij u? Ik neem er voldoende tijd voor om in persoonlijke setting samen tot een keuze te komen.

  

VERWACHTINGEN EN EINDRESULTAAT

U hebt waarschijnlijk wel ideeën bij het resultaat van de borstlift. Met elkaar gaan we voor een mooi eindresultaat waar u erg tevreden over kunt zijn.

 

Tijdens het eerste consult bespreken we onder andere uw verwachtingen. Ik neem ruim de tijd voor dit gesprek, want ik weet dat u voor een keuze staat die spannend, emotioneel en ingrijpend is. Ook bij deze operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico's. Deze neem ik dan ook met u door. Dit geef ik mijn patiënten verder mee:

 • De risico’s van een borstlift en de kans op complicaties zijn gelukkig klein als u deze in de Bergman Clinics of het Diakonessenhuis Utrecht laat uitvoeren.

 • Realiseert u zich dat borsten onder invloed van zwangerschap, tijd, gewichtsschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding veranderen. Dat kan dus ook nog na de borstlift nog gebeuren.

 • Wilt u in de nabije toekomst zwanger worden? Dan kunt u de borstlift beter uitstellen tot ruim na de bevalling

 • Wees realistisch in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.

 

 

U KIEST VOOR EEN BORSTLIFT

Wilt u uw borsten laten liften, dan maakt u een afspraak met mij voor een eerste consult. Dat kan via de 'Maak een afspraak-button'. Hieronder vindt u meer informatie over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.