Borstvergroting met prothese

Te kleine of verslapte borsten kunnen weer groter en voller gemaakt worden door een borstvergroting met een prothese. De borstvergroting is één van de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen in Nederland. Vrouwen willen zich graag zeker en tevreden voelen over hun borsten, u herkent dit waarschijnlijk wel. Dat kan gelukkig ook, en wel door uw borsten met een siliconen prothese weer mooier te maken.

 

Als plastisch chirurg, werkzaam in de Bergman Clinics en het Diakonessenhuis Utrecht, ontmoette ik inmiddels veel vrouwen die een borstvergroting met prothese wensten. De operatie heb ik dan ook al vele malen uitgevoerd. Ik vertel u op deze website graag over de belangrijke zaken die daarbij komen kijken. Een consult met een plastisch chirurg is een volgende stap.

 

Waarom een borstvergroting met een prothese?

Een borstvergroting met een prothese brengt de verhouding tussen uw borsten en lichaam weer in balans. Het leidt bijna altijd tot een mooi resultaat; vrouwen zijn na een borstvergroting weer blij met hun borsten.

 

Waarom kan een borstvergroting met een prothese een goede keuze zijn?

 • U vindt uw borsten te klein en hebt dit eigenlijk altijd al gevonden.

 • U bent erg afgevallen waardoor uw borsten hun natuurlijke vorm niet meer hebben; ze zijn (veel) kleiner en hangen.

 • Na zwangerschap(pen) en (eventueel) borstvoeding zijn uw borsten hun stevigheid kwijt en (veel) kleiner geworden. Ook kunnen ze van vorm veranderd zijn.

 • Door veroudering zijn uw borsten gaan hangen en wellicht ook kleiner geworden.

 • Eén van uw borsten is altijd (veel) kleiner geweest dan de andere borst of heeft een heel andere vorm. Dit noemen we asymmetrie.

 

In al deze gevallen is het mogelijk uw borsten te vergroten en te verstevigen door het aanbrengen van siliconen prothesen. Dit kan in de Bergman Clinics, waar ik werk als plastisch chirurg, maar ook in het Diakonessenhuis in Utrecht. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), de officiële beroepsvereniging van plastisch chirurgen.

 

Vergoeding en tarieven

Meestal vergoedt de zorgverzekering een borstvergroting met prothese niet, houd daar rekening mee. U hebt alleen recht op vergoeding als er een duidelijke medische reden voor de borstvergroting is. De kans is dus groot dat u de borstvergroting zelf moet betalen. De tarieven van de borstvergroting met een prothese vindt u hier.

 

Wat is verder belangrijk voor u om te weten?

 • Bij een borstvergroting moet u kiezen welke nieuwe cupmaat u graag zou willen hebben. Gaat u van cup A naar cup C of liever een D? Ik adviseer u hierbij, om uiteindelijk met elkaar tot de juiste keuze te komen.

 • Als plastisch chirurg kijk ik ondermeer naar esthetiek: kloppen de verhoudingen tussen borsten en lichaam? Ook vind ik het belangrijk dat u met de vergrote borsten comfortabel en prettig kunt functioneren. Kan dat bij een bepaalde grootte nog? We bespreken het allemaal samen met u en uw eventuele partner.

 • Borstprothesen zijn er in verschillende maten maar ook vormen. Kiest u voor een ronde of anatomische borstvorm (druppelvormig)? Ook het oppervlak van de borstprothese verschilt, deze is glad of ruw. Kiezen voor de juiste prothese is dus maatwerk. Ik neem er voldoende tijd voor om in persoonlijke setting samen tot een keuze te komen.

 • In de Bergman Clinics gebruik ik tijdens ons eerste consult een innovatieve 3D-simulatie om de keuze van borstvorm en -grootte te vergemakkelijken. U ziet in 3D-beelden hoe uw borsten er na de borstvergroting naar verwachting uit zullen zien. Lees op de website van de Bergman Clinics meer over het innovatieve 3D-systeem of bekijk hier een filmpje over de 3D scan.

 • Voordat ik u definitief opereer, leest en ondertekent u de zogeheten ‘Chirurgische bijsluiter borstvergroting’ van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Hierin staat veel informatie over de ingreep. Het is goed dat u hiervan op de hoogte bent en zo weloverwogen en overtuigd kunt kiezen voor de borstvergroting met een prothese. De bijsluiter vindt u hier. U krijgt deze ook op papier mee naar huis.

  

Verwachtingen en eindresultaat

U hebt waarschijnlijk wel ideeën bij het resultaat van de borstvergroting met een prothese. Door het gebruik van de 3D-simulatie krijgt u al vóór de operatie een goed beeld van hoe uw borsten er qua omvang en verhoudingen naar verwachting uit komen te zien. Dat is prettig. Met elkaar gaan we voor een mooi eindresultaat waar u erg tevreden over kunt zijn.

 

Tijdens het eerste consult bespreken we onder andere uw verwachtingen. Ik neem ruim de tijd voor dit gesprek, want ik weet dat u voor een keuze staat die spannend, emotioneel en ingrijpend is. Ook bij deze operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico's. Deze neem ik dan ook met u door. Dit geef ik mijn patiënten verder mee:

 • De risico’s van een borstvergroting en de kans op complicaties zijn gelukkig klein als u deze in de Bergman Clinics of het Diakonessenhuis Utrecht laat uitvoeren en ik vertel u erover tijdens het consult. Mogelijke complicaties kunnen zijn; infectie en protheseverlies, bloeding, malpositie van de prothese, gevoelsstoornis borst en of tepel, trombose, embolie, ASIA, ALCL, etc.

 • Realiseert u zich dat borsten onder invloed van zwangerschap, tijd, gewichtsschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding veranderen. Dat kan dus ook nog na de borstvergroting nog gebeuren.

 • Wilt u in de nabije toekomst zwanger worden? Dan kunt u de borstvergroting beter uitstellen tot ruim na de bevalling

 • Ook na een borstvergroting met prothese blijft het geven van borstvoeding mogelijk als de borstprothese via een sneetje in de borstplooi wordt aangebracht. Zo raken de melkklieren niet beschadigd.

 • Wees realistisch in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.

 

Kapselvorming bij borstprothesen

Rond een lichaamsvreemd object maakt het lichaam altijd een laagje bindweefsel aan, dus ook bij een borstprothese. Vrijwel altijd blijft dit laagje (het kapsel) zacht en soepel en voelt u het niet. Op jaarbasis wordt bij 1% van de vrouwen bij wie een borstprothese geïmplanteerd is het kapsel harder en gaat het intrekken. Dit heet een kapselcontractuur. Wordt de borst door de kapselvorming harder en daardoor pijnlijk, dan moet de prothese vervangen worden en het kapsel verwijderd. Voor de beoordeling hiervan gebruiken we standaard richtlijnen (Baker-classificatie).

Het risico op een kapselcontractuur is erg klein maar neemt dus toe met het ouder worden van de prothese. Daarom vertel ik het altijd aan vrouwen die een borstvergroting met prothese overwegen. Zo kunnen zij het laten meewegen bij het maken van de keuze.

 

U kiest voor een borstvergroting met een prothese

Wilt u uw borsten laten vergroten met een siliconen borstprothese, dan maakt u een afspraak met mij voor een eerste consult. Dat kan via de 'Maak een afspraak-button'. Hieronder vindt u meer informatie over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.

 

Lees hier over de ervaringen van Femke. Zij onderging bij dokter Bruekers een borstvergroting.

Figuur 1

De verschillende incisie mogelijkheden voor een borstvergroting


Figuur 2

De positie van de prothese in het Dual Plane vlak. Dit betekent dat de prothese gedeeltelijk onder de spier ligt en er gedeeltelijk onder vandaan komt.