Prothese wissel of verwijdering

U heeft in het verleden een borstvergroting met een prothese ondergaan, maar bent niet meer tevreden met het resultaat. Het kan zijn dat de prothesen al lang geleden geplaatst zijn of dat dit nog maar kort geleden is gebeurd en ook de reden van de wens tot vervanging kan verschillen. Hieronder leest u er meer over.

 

Als plastisch chirurg heb ik inmiddels veel vrouwen ontmoet die een prothesewissel wilden en hen ook geholpen. Ik vertel u graag over de belangrijke zaken die daarbij komen kijken. Een consult met een plastisch chirurg is een logische vervolgstap.

  

WAAROM EEN prothesewissel of protheseverwijdering?

Borstprothesen kunnen aanleiding geven tot klachten. Dat kan zijn omdat:

 

  • De maat niet meer voldoet, deze is te klein of juist te groot en te zwaar.
  • De borst is gaan hangen of de prothese is onder de borstplooi uitgezakt.
  • De prothese is gedraaid.
  • Er sprake is van een verharding van de borst, dit wordt ookwel kapselvorming genoemd.
  • Er sprake is van het ASIA fenomeen (autoimmune inflammatory syndrome induced by adjuvants). Hierbij klagen patiënten over huiduitslag, chronische vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn, etc die niet op een andere manier verklaard kan worden.
  • Patiënten zich zorgen maken over de veiligheid van prothesen en deze patiënten na uitleg niet gerustgesteld kunnen worden.

 

Herkent u één van bovenstaande klachten? Dan komt u in principe in aanmerking voor een prothesewissel of verwijdering.

 

De Operatie

Vaak volstaat het om het oude litteken te openen, het kaspel te verwijderen en de prothese te wisselen. Soms moet ook de holte aangepast worden om de positie van de prothese te verbeteren, ik maak dan soms ook gebruik van een oplosbaar matje om het weefsel aan de onderzijde van de borst meer stevigheid te geven. Dit matje zal uiteindelijk volledig verdwijnen na ongeveer een jaar. Als er teveel huid is en de borst hangt zal ook een borstlift overwogen moeten worden.

 

VERWACHTINGEN EN EINDRESULTAAT

Met elkaar gaan we voor een mooi eindresultaat waar u uiterst tevreden over kunt zijn. Na de prothesewissel hebt u, als alles goed gaat, geen klachten meer en bent gelukkig met de nieuwe vorm en grootte.

 

Tijdens het eerste consult bespreken we onder andere uw verwachtingen van de prothesewissel. Ik neem ruim de tijd voor dit gesprek omdat ik weet dat u voor een keuze staat die spannend, emotioneel en ingrijpend is. Dit geef ik mijn patiënten altijd mee: 

  • Realiseert u zich dat borsten onder invloed van zwangerschap, tijd, gewichtsschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding veranderen. Dat kan dus ook nog na de prothesewissel gebeuren.
  • Wilt u in de nabije toekomst zwanger worden? Dan kunt u de prothesewissel beter uitstellen tot ruim na de bevalling.
  • Als u de prothese wilt laten verwijderen verliest u, afhankelijk van de grootte van de prothese, een hoop volume in de borst. Hierdoor gaan de borsten hangen. Als correctie kunt u overwegen een lift, een lipofilling of een combinatie van beiden uit te laten voeren.
  • Wees realistisch in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.

 

U BESLUIT TE KIEZEN VOOR EEN prothesewissel of verwijdering

Wilt u uw prothesen laten vervangen, maak dan een afspraak.