Huidafwijkingen

Overweegt u om een plekje, moedervlek of andere huidafwijking te laten verwijderen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Hieronder vindt u algemene informatie over huidafwijkingen. Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht en de Bergman Clinics heb ik inmiddels veel mensen kunnen begeleiden in hun verzoek om plekjes of huidafwijkingen te laten verwijderen. Maak een vrijblijvende afspraak met dokter Bruekers om uw wensen en mogelijkheden te bespreken.

 

WAAROM zou je huidafwijkingen verwijderen?

Huidafwijkingen zijn er in alle soorten en maten. Vaak gaat het om atheroomcysten (talgbulten), lipomen (vetbulten), fibromen (bindweefselplekjes) of naevi (moedervlekken). Dit zijn allemaal goedaardige afwijkingen en behoeven geen behandeling. Toch kunnen dergelijke afwijkingen gevoelig of cosmetisch storend zijn. Een excisie onder plaatselijke verdoving is dan de oplossing. 

Er bestaan ook kwaadaardige huidafwijkingen. De meest voorkomende zijn basaalcelcarcinomen (BCC), plaveiselcelcarcinomen (PCC) en melanomen. Als een huidafwijking langer bestaat, onregelmatig van kleur is, niet scherp begrensd is, groeit, schilfert, spontaan bloedt of openbreekt en zweert (ulcus) dan is er een grotere kans op het bestaan van een kwaadaardigheid en is het raadzaam uw dokter te raadplegen. De huisarts kan u als patient verwijzen naar de specialiast, vaak is dit een dermatoloog of een plastisch chirurg. Om de afwijking te behandelen. 

 

VOOR DE OPERATIE

In het eerste gesprek met dokter Bruekers bespreekt u uw wensen en doorloopt u samen de mogelijkheden. Dokter Bruekers onderzoekt de kwaliteit van de huid en de locatie van de afwijking. Er worden foto’s gemaakt om de uitgangssituatie vast te leggen, zodat de operatie goed voorbereid kan worden, maar ook om ter vergelijking na de operatie. U krijgt advies over het type operatie en de verwachting van de littekens dat voor u het beste resultaat oplevert.

 

Benoem het eventuele gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Soms is het namelijk nodig deze enkele dagen voor de operatie te stoppen.

 

Indien u rookt, dient u minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen om de kans op wondgenezingsproblemen zo klein mogelijk te maken.