Borstreconstructie met prothese

Een veelgekozen behandeling voor vrouwen die geconfronteerd worden met een borstamputatie is de borstreconstructie met een prothese. Vrouwen kunnen onverhoopt voor die keuze komen te staan (veelal na borstkanker) in een vaak zware, emotionele periode in hun leven.

 

U zit op dit moment wellicht in deze situatie en bezoekt daarom deze website. Borstreconstructieve zorg is mijn specialisme. Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht begeleid en opereer ik regelmatig vrouwen die kozen voor de borstreconstructie met siliconen prothese. Ik wil u op een persoonlijke manier informeren over de operatie en deze daarna ook voor u uitvoeren.

 

Waarom een borstreconstructie met een prothese?

Eén van uw borsten moet helaas geamputeerd worden, of beide. Ook kan het zijn dat uw borst(en) al langer geleden geamputeerd is/zijn. Door een prothese (implantaat) op de plek van uw natuurlijke borst te plaatsen, creëren we een nieuwe borst. De borstprothese is gemaakt van siliconen.

 

Er zijn een aantal alternatieven voor een borstreconstructie met een prothese. Of u daarvoor in aanmerking komt is afhankelijk van diverse omstandigheden, dit zullen we altijd nader bekijken. De alternatieven zijn:

 

  • Borstreconstructie middels de DIEP-lap

  • Borstreconstructie middels de TRAM-lap

  • Borstreconstructie middels de LD-lap

 

De borstreconstructie met prothese voer ik vooral uit bij vrouwen van wie even daarvoor de borst is weggehaald. Als de amputatie en reconstructie in één operatie plaatsvinden, spreken we van een ‘directe reconstructie’. Borsthuid, borstspier en veelal ook de tepelhof kunnen gespaard blijven. De borstamputatie wordt uitgevoerd door uw oncologisch chirurg, de reconstructie doe ik.

Bij een uitgestelde reconstructie plaatsen we de borstprothese nadat de borstamputatie langer geleden (enkele maanden tot jaren) heeft plaatsgevonden. De huid zal eerst opgerekt moeten worden met behulp van een zogeheten ‘tissue expander’. Later zal de tissue expander tijdens een andere operatie vervangen worden door de siliconen borstprothese. De vorm van de borst en bedekking van de prothese kan dan ook verbeterd worden met lipofilling.

 

Wat is verder belangrijk voor u om te weten?

  • Een optimaal resultaat van de directe reconstructie krijg je als er geen bestraling (meer) nodig is. Of bestraling aanvullend nodig is, is van tevoren nooit helemaal zeker. De oncologisch chirurg zal hier een inschatting over geven.
  • Gemiddeld gaat een borstreconstructie met prothese tussen de 15 en 20 jaar mee. Overigens wil dit niet zeggen dat de prothese na deze periode kapot is.

  • Het lichaam maakt altijd een laagje bindweefsel aan rondom een lichaamsvreemd object, dus ook bij een borstprothese. Vrijwel altijd blijft dit laagje (het kapsel) zacht en soepel en voelt u het niet. Op jaarbasis wordt bij 1% van de vrouwen bij wie een prothese geïmplanteerd is het kapsel harder en gaat het intrekken. Dit heet een kapselcontractuur.

  • Wordt de borst door de kapselvorming harder en daardoor pijnlijk, dan moet de prothese vervangen en het kapsel verwijderd worden. Voor de beoordeling hiervan gebruiken we standaard richtlijnen (Baker-classificatie).

 

Verwachtingen en eindresultaat

De amputatie van uw borst(en) is ingrijpend. Door een borstreconstructie met een prothese hopen vrouwen weer een zo natuurlijk ogende borst terug te krijgen. Dat vertellen ze mij ook vaak, tijdens het consult.

U kunt erop rekenen dat we ons inzetten voor een eindresultaat waar u goed en gelukkig mee kunt leven. De eerlijkheid gebiedt mij echter te zeggen dat een borstprothese uw echte borst nooit helemaal kan vervangen. Tijdens onze eerste ontmoeting bespreken we wat u kunt verwachten. Ik geef dit alvast mee:

 

  • Bij een borstreconstructie met prothese besteed ik veel aandacht aan de esthetische aspecten, ik probeer uw borst zo mooi mogelijk te maken. De meeste vrouwen zijn erg tevreden met het eindresultaat.

  • Vergeleken met andere borstreconstructiemethodes is de borstreconstructie met prothese een vrij eenvoudige ingreep. Het is te verwachten dat het herstel vlotter gaat.

  • De gereconstrueerde borst zal altijd afwijken van uw natuurlijke borst, het is goed om dat vooraf te beseffen. De borst zal bijvoorbeeld wat meer opstaan en minder uitzakken dan de eigen borst. Een borstprothese voelt kouder aan dan de eigen borst, ook is gevoel in de nieuwe borst nauwelijks aanwezig.

  • De beste symmetrie verkrijg ik als er ook veranderingen aangebracht kunnen worden aan de gezonde borst, indien u die nog hebt. Opties zijn een borstlift, borstverkleining of borstvergroting bij deze borst. Zo kunnen de borst met prothese en de andere borst zo symmetrisch mogelijk gemaakt worden. Deze opties zal ik met u bespreken tijdens het consult.

  • Bij een directe borstreconstructie kunnen tepel en tepelhof eventueel gespaard blijven. Bij een indirecte reconstructie kan in een later stadium een tepel- en tepehofreconstructie worden uitgevoerd. 

 

U kiest voor de borstreconstructie met een prothese

Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht voerde ik de borstreconstructie met een prothese al vele malen bij mijn patiënten uit. Ook u kunt voor deze behandeling bij mij terecht, u bent van harte welkom.

 

VRAGEN EN MEER INFORMATIE?

Hebt u nog vragen over de operatie of wilt u meer informatie? Onder de 'Maak een afspraak-button' vindt u een lijst met veelgestelde vragen rondom de borstreconstructie met prothese.

Figuur 1

Het zijaanzicht van het borstimplantaat, het matje en de borst.


Figuur 2

Het vooraanzicht van het borstimplantaat, het matje en de borst.