Borstvergroting met eigen vet (lipofilling)

Voor vrouwen die niet gelukkig zijn met de grootte of vorm van hun borsten kan een borstvergroting met eigen vet (lipofilling) een ideale keuze zijn. Uw borsten worden vergroot en verstevigd met onderhuids vetweefsel dat is weggezogen uit uw eigen buik, heupen, bovenbenen of rug (liposuctie). 

 

Ik werk als plastisch chirurg in zowel de Bergman Clinics (Bey) als het Diakonessenhuis Utrecht en ben gespecialiseerd in borstreconstructieve en  - cosmetische chirurgie, waaronder ook de borstvergroting valt. Lipofilling is een verfijnde en relatief eenvoudige techniek die ik graag gebruik voor een borstvergroting. Vrouwen zijn veelal erg gelukkig met het eindresultaat. U bent van harte welkom voor een consult met mij. Maak gerust een afspraak.

 

Waarom een borstvergroting met eigen vet (lipofilling)?

Als in uw beleving de verhouding tussen uw borsten en lichaam niet klopt, kunt u daar mogelijk met een borstvergroting met eigen vet (lipofilling) iets aan laten doen. Kleine of verslapte borsten worden door lipofilling opgevuld met eigen vetweefsel. Uw borsten zijn weer groter en steviger zonder dat het littekens veroorzaakt. Een borstvergroting door lipofilling leidt bijna altijd tot een mooi resultaat.

 

Waarom kiezen vrouwen voor een borstvergroting door lipofilling?

 • U vindt uw borsten te klein en wilt grotere borsten.
 • Na zwangerschap(pen) en (eventueel) borstvoeding zijn uw borsten hun stevigheid kwijt en kleiner geworden. Ook kunnen ze van vorm veranderd zijn.
 • Eén van uw borsten is kleiner dan de andere borst of heeft een heel andere vorm (asymmetrie). Dit kan altijd zo geweest zijn of na een borstoperatie ontstaan zijn. 
 • U wilt wel een borstvergroting maar geen siliconen borstprothesen.

 

In al deze gevallen kunnen we uitzoeken of uw borst(en) vergroot en verstevigd kunnen worden door lipofilling. Dit kan in de Bergman Clinics (Bey), waar ik werk als plastisch chirurg, maar ook in het Diakonessenhuis in Utrecht. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor plastische chirurgie (NVPC) en de Nederlandse vereniging voor esthetische plastische chirurgie (NVEPC), de officiële beroepsverenigingen van (esthetisch) plastische chirurgen. 

 

Wat is verder belangrijk voor u om te weten?

 • Bij een borstvergroting met eigen vet (lipofilling) is de borstgrootte die bereikt kan worden beperkt. Per operatiesessie kunt u ongeveer 1 cupmaat toename verwachten. Het is mogelijk om meerdere operaties te laten doen als u nog meer volume wenst. Wilt u uw borsten in 1 operatie ten minste laten vergroten met meer dan 1 cupmaat, dan biedt een borstvergroting met prothese betere resultaten. Ook voor deze behandeling kunt u bij mij terecht.
 • Voor de borstvergroting door lipofilling hebben we vetweefsel uit uw buik, rug, bovenbenen of heupen nodig. Dit vetweefsel halen we bij u weg door liposuctie. Het vetweefsel zal, voordat we het gebruiken voor de borstvergroting, bewerkt en gezuiverd worden. Tijdens ons consult (maak een afspraak) leg ik u precies uit hoe het zit.
 • Het vet dat ik bij lipofilling in uw borsten aanbreng zal niet allemaal door het borstweefsel worden opgenomen. Een deel (ca. 50%) verdwijnt uit de borst door resorptie, normaal gesproken gebeurt dit binnen 3 maanden. Na 3 maanden beoordelen we dan ook of de lipofilling herhaald moet worden. U bepaalt natuurlijk zelf of u een tweede operatie zou willen ondergaan.
 • In de Bergman Clinics (Bey) gebruik ik tijdens ons eerste consult een innovatieve 3D-simulatie om de keuze van borstvorm en -grootte te vergemakkelijken. U ziet in 3D-beelden hoe uw borsten er na de borstvergroting naar verwachting uit zullen zien. Lees op de website van de Bergman Clinics meer over het innovatieve 3D-systeem.

  

Over lipofilling

Lange tijd had lipofilling de naam te weinig betrouwbaar te zijn, maar dit imago verdwijnt gelukkig. Toch krijg ik er nog regelmatig vragen over van vrouwen die een borstvergroting door lipofilling overwegen. Op hun vragen geef ik graag een eerlijk antwoord.  

 

Lipofilling wint dankzij verfijnde en doorontwikkelde techniek steeds meer terrein binnen de cosmetische chirurgie. Het werd nog geen 10 jaar geleden gezien als een onbetrouwbare methode met onvoorspelbare resultaten. Inmiddels staat de borstvergroting door lipofilling in de top 3 van populairste cosmetische operaties en is de kans op complicaties erg klein.

 

De lipofilling-techniek is afgelopen 8 jaar wereldwijd enorm doorontwikkeld, u leest daar in dit artikel meer over. Inmiddels wordt het in de medische wereld gezien als ideale en betrouwbare techniek om extra volume en contour aan te brengen, bijvoorbeeld in de borsten. Lipofilling wordt ook gebruikt bij onder meer hartinfarcten en de behandeling van chronische wonden. Dit omdat het de weefsel regeneratie zou stimuleren.

 

Tijdens ons consult beantwoord ik graag uw vragen over het gebruik van lipofilling. Maak een afspraak, mits nog niet gedaan, voor een persoonlijk consult.

 

Verwachtingen en eindresultaat

U hebt waarschijnlijk wel ideeën bij het resultaat van de borstvergroting met eigen vet. Door het gebruik van de 3D-simulatie krijgt u al vóór de behandeling een goed beeld van hoe uw borsten er qua omvang en verhoudingen naar verwachting uit komen te zien. Met elkaar gaan we voor een mooi eindresultaat waar u erg tevreden over kunt zijn. Tijdens het eerste consult bespreken we onder andere uw verwachtingen en leg ik u uit hoe lipofilling en liposuctie werken. 

 

Dit geef ik mijn patiënten verder mee:

 • Lipofilling is een veilige techniek die slechts hele kleine littekens achterlaat, de steekgaatjes zijn maar 1-2mm groot. Doordat het uw eigen vetweefsel is dat ik in de borst spuit, is een afweerreactie of kapselcontractuur uitgesloten. Iets wat bij een borstprothese wel kan gebeuren.
 • Een deel van het vetweefsel wordt weer afgebroken en opgeruimd door uw lichaam, daarom dien ik altijd iets meer vetweefsel toe (overcompensatie). Toch kan het zijn dat u een tweede sessie lipofilling nodig hebt.
 • Een mooi eindresultaat van lipofilling wordt deels bepaald door de ervaring en deskundigheid van de plastisch chirurg. Ik heb veel en gespecialiseerde ervaring met het uitvoeren van borstreconstructieve operaties en lipofilling. Ik gebruik ik deze techniek veelvuldig. U kunt deze ingreep dus met een gerust hart aan mij overlaten. 
 • Realiseert u zich dat borsten onder invloed van zwangerschap, tijd, gewichtsschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding veranderen. Dat kan dus ook nog na de borstvergroting gebeuren. 
 • Wilt u in de nabije toekomst zwanger worden? Dan kunt u de borstvergroting beter uitstellen tot ruim na de bevalling
 • Hoe dan ook is het goed om realistisch te zijn in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.

 

U kiest voor een borstvergroting met eigen vet (lipofilling)

Wilt u uw borsten laten vergroten door lipofilling, maak dan een afspraak met mij voor een eerste consult. Lees hier meer over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.

 

Roken en bloedverdunnende middelen

Rookt u dan is het belangrijk om, als u een borstvergroting met eigen vet wenst, daar (tijdelijk) mee te stoppen. Roken kan een gezonde doorbloeding van uw (borst)weefsel in de weg staan, terwijl deze gezonde doorbloeding juist erg belangrijk is. Alleen levende vetcellen (verkregen door liposuctie) die in gezond doorbloed borstweefsel gespoten worden, blijven leven. Roken verhoogt het risico op afsterven van de vetcellen dus aanzienlijk. 

 

Ook het eventuele gebruik van bloedverdunnende middelen bespreken we vooraf met u. Mogelijk mag u deze middelen tijdelijk niet innemen.