De operatie borstvergroting met eigen vet (lipofilling)

U overweegt een borstvergroting met eigen vet (lipofilling). Of u hebt deze keuze al gemaakt en laat de lipofilling uitvoeren door mij, Sven Bruekers. Wat kunt u voor, tijdens en na de operatie verwachten? Ik vertel het u graag.

 

Voor de operatie borstvergroting met eigen vet (lipofilling)

Tijdens een eerste consult bespreken we uw wensen en verwachtingen. Waarom wilt u een borstvergroting en hoe verwacht u dat uw borsten eruit komen te zien? Ik leg u uit hoe lipofilling werkt en we bepalen waar we vetweefsel uit uw lichaam weghalen (liposuctie). Ook komen de kosten van de behandeling aan de orde, die u overigens vrijwel altijd zelf moet betalen.

 

Blijkt het (medisch) mogelijk te zijn om bij u een borstvergroting met eigen vet uit te voeren, dan bepalen we welke vorm en grootte uw borsten krijgen. Ik gebruik daarbij foto’s en ander beeldmateriaal, eventueel pasprothesen en, in de Bergman Clinics, een innovatief 3D-simulatieprogramma. 

 

U mag alleen naar het consult komen. Het is echter prettiger als u uw partner of een ander vertrouwd persoon meeneemt. Zij kunnen dan bijvoorbeeld meedenken over de nieuwe grootte van uw borsten en net die vraag stellen die u zelf vergeten was. Voor vragen is trouwens alle ruimte. Stel deze ook vooral. 

 

Vet of ook stamcellen

Door liposuctie ontrekken we onderhuids vetweefsel uit buik, rug of heupen. Dit weefsel wordt bewerkt en daarna door lipofilling weer in het lichaam gespoten.

Met de vetcellen worden er bij liposuctie ook stamcellen gewonnen en op hun beurt bij lipofilling weer in het lichaam gebracht. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze stamcellen veel belangrijker zijn voor het eindresultaat dan alleen de vetcellen. De stamcellen hebben een positief effect op de vetoverleving en maken bijvoorbeeld nieuwe vaatjes aan. Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze stamcellen en hun toepassing. Duidelijk is inmiddels wel dat, ook bij een borstvergroting door lipofilling, stamcellen een waardevolle rol spelen.

 

Tijdens de operatie borstvergroting met eigen vet (lipofilling)

De operatie borstvergroting met eigen vet voer ik voor u uit tijdens een dagopname. U gaat daarbij onder narcose maar de ingreep kan eventueel ook onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Dit is zowel het geval bij de liposuctie als de lipofilling. De behandeling duurt bij elkaar ongeveer 2 uur, zij het dat de werkelijke duur altijd kan afwijken. 

Vlak voor de operatie ontmoeten we elkaar en bespreek ik met u het behandelplan. We checken nog eens of uw en onze verwachtingen dezelfde zijn en daarna start de operatie. Hoe gaat deze in haar werk?

 • Eerst doen we de liposuctie. Het gebied (bijvoorbeeld de buik) waar ik onderhuids vetweefsel vandaan haal, wordt opgespoten met liposuctievloeistof. Dit is nodig voor de bewerking van vetcellen en om bloedingen te voorkomen.
 • Met speciaal instrumentarium maak ik een paar kleine steekgaatjes, waarna ik wat vet opzuig. De gaatjes worden gehecht.
 • Het verkregen vet wordt nu voorbewerkt, dit duurt niet lang.
 • Daarna kan de lipofilling starten. Het bewerkte vet spuit ik met kleine canules in uw borst. Het is belangrijk dat dit heel zorgvuldig gebeurt, het liefst druppel voor druppel. Voorkomen moet worden dat er in de borst te grote holtes ontstaan die gevuld zijn met vetcellen. De cellen zullen dan eerder afsterven.
 • Meestal spuit ik wat meer vet in de borst dan nodig lijkt. Een deel van het ingespoten vetweefsel (ca. 50%) verdwijnt namelijk in de loop van 3 maanden. Daarom kunnen ook meerdere lipofilling-behandelingen nodig zijn.
 • Na de lipofilling doet u een stevige (sport)beha aan. Deze heeft u van tevoren al meegenomen.

 

Na de operatie borstvergroting met eigen vet (lipofilling)

U mag na de operatie na een paar uur weer naar huis, mits het goed gaat met u. De borsten kunnen de eerste dagen na de operatie wat pijnlijk en gespannen zijn maar dit zal waarschijnlijk snel verdwijnen. Ook mag u hiervoor pijnstillers slikken, u krijgt hiervoor een recept mee naar huis.

Wat is goed voor de dagen en weken na de operatie?

 • Doe de eerste dagen rustig aan, bedrust is niet nodig.
 • Het beste is om de eerste week na de operatie niet te werken, zo min mogelijk te tillen en wat extra hulp te regelen.
 • Na 2 weken komt u bij mij voor een controle.
 • Draag de eerste 2 weken na de operatie bij voorkeur geen BH, een ondersteunend hempje is toegestaan. Daarna mag u een ondersteunende BH dragen, liefst is dit een sport BH of in elk geval geen beugel BH of voorgevormde BH's.
 • Ik adviseer u de eerste 4 tot 6 weken na de operatie niet te sporten.
 • Pas na 3 maanden kunnen we het eindresultaat van de lipofilling goed beoordelen en nagaan of er nog een vervolgbehandeling gewenst is. 

 

Vragen en meer informatie?

Hebt u nog vragen over de operatie of wilt u meer informatie?

 

Maak een afspraak met mij voor een eerste consult (alleen als u dit consult nog niet gehad hebt).