De operatie borstverkleining

U overweegt om een borstverkleining te laten uitvoeren of hebt al gekozen voor de operatie, uitgevoerd door mij, plastisch chirurg Sven Bruekers. Wat kunt u voor, tijdens en na deze operatie verwachten? Ik vertel het u graag.

 

Voor de operatie borstverkleining

Tijdens een eerste consult bespreken we uw wensen en verwachtingen. Waarom wilt u een borstverkleining en hoe zullen uw borsten daardoor worden, verwacht u? Al snel tijdens het gesprek zal duidelijk worden of u in aanmerking komt voor een borstverkleinende operatie. Neem uw partner, moeder, zus of vriendin mee naar ons gesprek, de meeste vrouwen ervaren dat als prettig.

 

Er worden foto’s gemaakt van uw borsten en ik vertel u uitvoerig over de mogelijkheden die er zijn om uw borsten te verkleinen. Daarbij gebruik ik foto’s en ander beeldmateriaal. Ook nemen we de risico’s van een borstverkleinende operatie door. Zo krijgt u een duidelijk en eerlijk beeld van het verwachtte resultaat van de borstverkleining. Voor vragen is alle ruimte.

 

Tijdens de operatie borstverkleining

U komt naar het ziekenhuis of de kliniek op de dag van de operatie. Een operatie borstverkleining vindt plaats onder algehele narcose en duurt zo’n 1,5 tot 2 uur.

 

Tijdens de operatie worden een deel van het borstklierweefsel en de huid verwijderd. Door onderhuidse verplaatsing van vet en borstklierweefsel vorm ik 2 nieuwe, kleinere borsten. Ook de tepel wordt verplaatst.

 

De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar, ze hoeven dus niet meer verwijderd te worden. Na de operatie borstverkleining worden de borsten verbonden met papieren pleisters en krijgt u direct uw (sport)beha aan.

 

Na de operatie borstverkleining

De dag na de operatie mag u in principe weer naar huis, mits de wonden goed helen en het goed gaat met u. Dat controleer ik voordat u officieel ontslag krijgt. De pleisters blijven zitten. Is er een drain geplaatst dan wordt deze verwijderd als de wond niet tot nauwelijks meer bloedt en er geen wondvocht lekt.

 

De eerste 24 uur na de operatie kunt u wat pijn hebben, hiervoor krijgt u pijnstillers. De borsten kunnen gespannen aanvoelen maar dit gevoel zal langzaamaan verdwijnen.

 

Wat is goed voor de dagen en weken na de operatie?

  • Doe de eerste dagen rustig aan, bedrust is niet nodig.
  • Het beste is om de eerste 2 weken na de operatie niet te werken, zo min mogelijk te tillen en wat extra hulp te regelen. 
  • U mag niet sporten tot ongeveer 6 weken na de operatie. 

 

Belangrijk om te weten rondom de operatie borstverkleining:

  • Rookt u, dan is het noodzakelijk om ruim voor de operatie borstverkleining te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten en kan daardoor de wondgenezing verstoren. 
  • Ook het eventuele gebruik van bloedverdunnende middelen zullen we vooraf bespreken en mogelijk tijdelijk stoppen.
  • Draag na de operatie kleding die van voren open kan, een pyjama met knoopjessluiting of een (wijde) blouse bijvoorbeeld. Zo kan de verpleging gemakkelijk de wonden verzorgen.
  • Koop voor na de operatie 2 beha’s (sportbeha’s) met verschillende cupmaten, een kleinere en een grotere (bijvoorbeeld C en D). Let op: alleen uw cupmaat verandert, de omvang in centimeters (75, 80, 85 etc.) blijft gelijk. U draagt deze sportbeha’s dag en nacht tot ongeveer 6 weken na de operatie.
  • Net na de operatie hebben uw verkleinde borsten nog niet de definitieve vorm. Naarmate de tijd vordert, komen ze steeds beter in model. Ongeveer 3 maanden na de borstverkleining hebben de borsten hun definitieve nieuwe vorm.
  • Na de operatie kunt u niet zelf naar huis rijden. Zorg daarom dat iemand u thuisbrengt.
  • 2 weken na de operatie komt u weer voor controle bij de plastisch chirurg.

 

VRAGEN EN MEER INFORMATIE?

Hebt u nog vragen over de operatie borstverkleining of wilt u meer informatie? Hieronder vindt u een lijst met veelgestelde vragen rondom de borstverkleining.

Figuur 1

De borst wordt vlak voor de operatie op deze manier afgetekend, dit is het Wise-patroon of de zogenaamde ankervormige techniek. Het blauw gekleurde gedeelte zal worden verwijderd.


Figuur 2

De littekens zoals die zichtbaar zijn na de operatie volgens het Wise patroon.


Figuur 3

Een alternatief is de verticale of sleutelgat techniek. Deze techniek is meer geschikt voor de borst die een klein stukje verkleind of gelift moet worden.