Fillers

FILLERS

Fillers zijn letterlijk vulmiddelen, bedoeld om gebieden die in de loop van de jaren volume hebben verloren weer vulling terug te geven. Verlies van volume is namelijk een kenmerk van veroudering. Andere kenmerken van veroudering zijn huidoverschot en huidveroudering waarbij rimpels, pigmentatie en onregelmatigheden ontstaan. Een huidoverschot moet vaak chirurgisch worden behandeld, denk aan een facelift of ooglidcorrectie. Een huidveroudering kan middels een resurfacing teckniek worden verbeterd, denk daarbij aan een chemical peeling, laser of dermabrasie. En het volume verlies kan gecorrigeerd worden middels een filler of lipofilling. De plastisch chirurg is iemand die deze 3 kenmerken als geen ander kan corrigeren, omdat er uitgebreide ervaring in al deze gebieden bestaat. Vaak zullen de beste resultaten verkregen worden bij combinatie van bovenstaande methoden. 

 

Als plastisch chirurg, werkzaam in de Bergman Clinics en het Diakonessenhuis Utrecht, zie ik regelmatig mensen die een Botox® behandeling wensen. Ik vertel u op deze website graag over de belangrijke zaken die daarbij komen kijken. Een consult met een plastisch chirurg is een volgende stap.

 

Soorten Fillers

Er bestaan 2 soorten fillers: de permanente en de niet-permanente fillers

 

Permanente fillers worden niet door het lichaam afgebroken en blijven dus altijd aanwezig. Doordat dit in het verleden tot grote problemen en zelfs verminkingen heeft geleid zijn permanente fillers in Nederland verboden.

Een andere vorm van permanente filler die wel is toegestaan is de lipofilling, waarover elders op deze website meer informatie.

Niet-permanente fillers bestaan over het algemeen uit hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan, een lange suikerketen die van nature voorkomt in het lichaam en onderdeel uitmaakt van steunweefsels. Het hyaluronzuur geeft een directe vulling van een volume defect of rimpel en trekt daarna nog vocht aan waardoor in de weken erna nog extra volume verkregen wordt. Het hyaluronzuur wordt in 12-18 maanden door het lichaam volledig afgebroken, waarna de behandeling eventueel herhaald kan worden.

 

waar en hoeveel?

Voorbeelden van gebieden die zich dankbaar laten behandelen en een subtiel en fraai resultaat geven zijn onder meer de traangootjes (onderoogleden), het zygoma (wangbot), de kin, de kaaklijn, de neus-lip plooi, de mondhoeken (marionettelijn), de slapen en de lippen. Afhankelijk van uw wensen kan er meer of minder gevuld worden, maar richtlijnen zijn 0,5cc per onderooglid, 0,5-1cc per wangbot, 0,5 cc in de kin, 0,5cc per neus-lippen plooi, 0,5cc per mondhoek, 0,5-1cc per slaap, 0,5-1cc in de lippen. Worden er meerdere gebieden tegelijk behandeld en daardoor meerdere cc's ingebracht dan wordt dit ookwel de liquid facelift genoemd. Een flinke verjonging en verfrissing van het gelaat zonder de littekens die bij een facelift horen.

 

waarom?

Vaak is er bij een onderooglid geen huidoverschot, maar een zogenaamd traangootje. Dit versterkt de schaduwwerking en daardoor zie je er vermoeid uit, de zogenaamde wallen. Met een filler vul ik deze groeve weer op voor een gladder en frisser resultaat. Is er wel huidoverschot dan zal er ook een onderooglidcorrectie nodig zijn.

Het volume over het zygoma of wangbot of het jukbeen neemt af naarmate we ouder worden. Denk maar aan het babytje met de ronde, bolle wangen en een hoogbejaard persoon met ingevallen wangen, het volume verlies geeft een verouderde vermoeide blik. Dit volume is op een veilige manier weer terug te geven middels lipofilling of fillers.

Een wat prominentere kin of scherpe kaaklijn wordt vaak als aantrekkelijk gezien, dit is middels fillers mooi te accentueren.

De neuslippen plooi kan verzacht worden door het gebruik van een filler, waardoor u een gladder en jonger uiterlijk krijgt. 

De mondhoeken kunnen wat afhangen, waardoor u een treurig uiterlijk krijgt, met behulp van een filler krijg ik de mondhoeken weer wat omhoog voor een frisser en vrolijker uiterlijk. 

Ook ter plaatse van de slapen vindt er volume verlies plaats dat middels een filler weer teruggegeven kan worden. 

Verder is misschien een van de bekendste voorbeelden de filler in de lip. Dit schrikt veel mensen af, want we kennen allemaal de voorbeelden van de enorm opgespoten lippen, waar meerdere cc's ingebracht zijn. Gelukkig kan dit ook subtieler een klein beetje extra volume in de lippen geeft een aantrekkelijk en jeugdig uiterlijk.

Tot slot de liquid facelift, zoals eerder genoemd worden er dan meerdere gebieden tegelijk behandeld. Toch is de liquid facelift niet een echt alternatief voor een facelift, als er sprake is van hangende huid en een huidoverschot dan is een chirurgische correctie toch de aangewezen oplossing. In alle bovenstaande voorbeelden bespreken we met elkaar uw wensen en het daarbij passende volume.

 

Producten

Voor de niet-permanente fillers maakt dokter Bruekers gebruik van de Juvederm en Belotero lijn. Deze producenten maken beiden fillers van verschillende diktes, op deze manier kan in overleg met u de optimale behandeling worden gekozen.