De operatie borstreconstructie met LD-lap

U ondergaat binnenkort een borstreconstructie met de zogeheten ‘LD-lap’, waarbij we van rugspier, huid en onderhuids vetweefsel van de rug een nieuwe borst maken. U vindt op deze pagina informatie over de operatie en wat u kunt verwachten. 

 

Voor de operatie borstreconstructie met LD-lap

We ontmoeten elkaar altijd eerst tijdens een consult in het ziekenhuis waar ik u zal opereren. Ik raad mijn patiënten aan daarbij een partner of ander vertrouwd persoon mee te nemen. Ik leg u uit wat ik ga doen en u kunt uw vragen stellen. Doe dit ook vooral, het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent.

 

Rookt u, dan is het belangrijk dat u daar per direct of minstens 6 weken voor de operatie mee stopt. Roken kan problemen bij de wondgenezing geven doordat nicotine de bloedvaten vernauwt. Om de borstreconstructie met de LD-lap te kunnen uitvoeren is stoppen met roken zelfs een voorwaarde. Ook het eventuele gebruik van bloedverdunnende middelen zullen we vooraf bespreken en mogelijk tijdelijk stoppen.

 

Tijdens de operatie borstreconstructie met LD-lap

Meestal wordt u op de dag dat de operatie plaatsvindt opgenomen in het ziekenhuis. We ontmoeten elkaar ’s morgens op de operatieafdeling (OK), ik zal daar een zogenaamd ‘operatieplan’ op uw rug en borst tekenen. Dat zijn de lijnen waar ik zal gaan snijden. Het kan zijn dat u gespannen bent, dat is heel begrijpelijk. Wij zullen er als OK-team alles aan doen om u gerust te stellen.

 

Tijdens de operatie ligt u op uw zij en wordt de rugspier losgemaakt. Vervolgens breng ik deze met huid en vetweefsel onder uw oksel door naar voren, om er zo een nieuwe borst van te kunnen reconstrueren. Meestal combineer ik dit met het plaatsen van een siliconen implantaat.

Het is van tevoren niet exact aan te geven hoe lang de operatie duurt. Gemiddeld is dit 2 tot 3 uur per borst maar de werkelijke duur kan altijd afwijken.

 

De borstreconstructie met LD-lap is een heel betrouwbare reconstructiemethode. De rugspier die op de borst komt blijft verbonden met zijn eigen bloedvaten (‘gesteeld’), wat het risico op afsterven minimaliseert. Wordt er een implantaat gebruikt, dan bedekken huid en vetweefsel van de rug deze volledig. Daardoor voelt de borst toch natuurlijk aan.

 

Na de operatie borstreconstructie met LD-lap

Na de borstreconstructie met LD-lap blijft u gemiddeld 5 tot 7 dagen in het ziekenhuis. De nacht na de operatie verblijft u op de ICU (Intensive Care Unit), een speciale afdeling waar u intensiever verzorgd kunt worden dan op een verpleegafdeling. Daar controleert het personeel u ieder uur. De eerste 2 dagen na de operatie moet u blijven liggen. U zult waarschijnlijk merken dat u daarna graag weer wat wil bewegen. Doe dit ook vooral, in het begin wel begeleid door verplegend personeel.

 

Tegen de tijd dat u naar huis mag, zijn de drains (slangetjes die het vocht uit rug en borstregio zuigen) waarschijnlijk allemaal verwijderd. De slangetjes in de rug laten we 2 weken zitten. Ook zijn de pleisters op de littekens vervangen. U mag weer gewoon douchen.

 

Wat is goed voor de eerste periode na de operatie?

  • Direct na de operatie krijgt u een sportbeha aan die u van tevoren zelf hebt aangeschaft. Het is belangrijk dat u deze in ieder geval de eerste 2 weken trouw draagt.

  • Na 6 weken kunt u uw dagelijkse activiteiten weer rustig gaan oppakken, evenals sporten. Houd er wel rekening mee dat er pas volledig herstel is na ongeveer een half jaar.

  • De verplaatste rugspier zal lange tijd onder uw oksel voelen als een soort balletje. Dit komt omdat de spier naar voren is geklapt. Het blijkt dat dit gevoel went.

  • U ondergaat een ingrijpende operatie. Het helpt als patiënten er rekening mee houden dat het herstel langzamer kan gaan dan gehoopt. Hoe dan ook doen we er alles aan om zowel de operatie als het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

 

Vragen en meer informatie?

Hebt u nog vragen over de operatie of wilt u meer informatie? Onder de 'Maak een afspraak- button' vindt u een lijst met veelgestelde vragen rondom de borstreconstructie met LD-lap. Uw mammacareverpleegkundige ondersteunt u bij vragen van emotionele aard. Ook kunt u bij haar terecht voor praktische zaken rondom de operatie. Hier vindt u de contactgegevens van de mammapolikliniek van het Diakonessenhuis Utrecht.   

Illustraties LD

1 van de grote rugspieren wordt gebruikt als drager van een huideiland op de rug


Illustraties LD

Dit huideiland kan vervolgens naar de voorzijde van de borstkast worden getunneld.


Illustraties LD

Het naar de voorzijde getransponeerde huideiland vormt een goede bedekking voor de borstprothese