De operatie borstreconstructie met tissue expander

U ondergaat binnenkort een borstreconstructie waarbij een zogeheten ‘tissue expander’ wordt ingebracht. Dit gebeurt direct na een borstamputatie (directe reconstructie, in één operatie) of nadat langer geleden uw natuurlijke borst is weggehaald, ter voorbereiding op het plaatsen van een definitieve borstprothese. U vindt op deze webpagina informatie over de operatie en wat u kunt verwachten.

 

Voor de operatie borstreconstructie met een tissue expander

Voor de operatie ontmoeten we elkaar tijdens een consult in het ziekenhuis waar ik u zal operen. Ik leg uit wat ik ga doen en u kunt uw vragen stellen. Schroom niet om dit te doen, het is namelijk belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Ik adviseer u tijdens dit gesprek iemand mee te nemen, dat is prettig en de hoeveelheid informatie is daardoor beter te onthouden.

 

Als u rookt, is het belangrijk dat u daar per direct of minstens 6 weken voor de operatie mee stopt. Roken kan namelijk problemen bij de wondgenezing geven doordat nicotine de bloedvaten vernauwt. Ook het eventuele gebruik van bloedverdunnende middelen zullen we vooraf bespreken en mogelijk tijdelijk stoppen.

 

Tijdens de operatie borstreconstructie met tissue expander

U wordt in het ziekenhuis opgenomen op de dag dat de operatie plaatsvindt. Daar ontmoeten we elkaar ’s morgens op de operatieafdeling (OK). Ik teken daar een zogeheten ‘operatieplan’ op uw borst, dat zijn de lijnen waar ik zal gaan snijden. Wellicht ben u wat gespannen, dat is heel begrijpelijk. We zullen er als OK-team alles aan doen om u gerust te stellen.

 

Voor het plaatsen van de tissue expander maken we het litteken open dat is ontstaan na de borstamputatie. We plaatsen de (gedeeltelijk gevulde) tissue expander onder de grote borstspier. Bij een directe borstreconstructie met prothese plaats ik, nadat de oncologisch chirurg het borstweefsel heeft verwijderd, de tissue expander onder de grote borstspier. Daarvoor moet ik de grote borstspier aan de onderzijde losmaken zodat er meer ruimte voor de tissue expander is. De borstspier wordt vervolgens met behulp van een ADM-matje (Acellulaire Dermale Matrix) weer terug aan uw borstkas gezet. Borsthuid en eventueel ook de tepelhof blijven intact. Er komen maximaal 2 drains in het wondbed. Deze mogen er, als het goed is, na ongeveer een week weer uit. Het is een relatief eenvoudige operatie die u ondergaat. Deze duurt een klein uur, zij het dat de werkelijke duur kan afwijken.

 

Na de operatie borstreconstructie met een tissue expander

Als het plaatsen van de tissue expander geslaagd is, blijft u nog 2 dagen in het ziekenhuis. Patiënten knappen relatief snel op na de operatie. Toch moet u de eerste dag na de operatie heel rustig aan doen. Onder begeleiding van het personeel kunt u al spoedig weer meer gaan bewegen. Na de operatie is de wond verbonden met smalle pleisters.

 

U draagt 2 weken lang, dag én nacht, een stevige beha zonder beugel (bij voorkeur een sportbeha). De 2 daaropvolgende weken hoeft u deze alleen overdag te dragen. U krijgt 2 drains per kant ingebracht. De drains (slangetjes die het vocht uit de borstregio zuigen) mogen er pas uit als er nagenoeg geen vocht meer uitkomt en het ADM-matje is ingegroeid. Dit duurt 2 weken. U kunt met de drains gewoon naar huis. Na een week wordt tijdens een controle op de polikliniek 1 drain door de verpleegkundig specialist verwijderd. De week erop verwijder ik de andere drain.

 

Wat is goed voor de eerste periode na de operatie?

  • Na de operatie krijgt u een tijdelijke externe borstprothese voor de borst waarin de tissue expander is geplaatst. Ons mammateam zal u daarbij goed begeleiden.

  • Rook niet tot minimaal 6 weken na de operatie. Roken staat de wondgenezing in de weg en verhoogt de kans op infecties.

  • De eerste 6 weken na de operatie mag u uw borstspieren niet belasten. Dit betekent: niet tillen, autorijden, zware huishoudelijke taken doen, boodschappentas dragen, de hond uitlaten etc. Het is daarom goed om hulp te regelen als u weer thuis bent.

  • Er breekt een periode aan van regelmatige bezoeken aan de polikliniek om de tissue expander bij te vullen. Houd er rekening mee dat dit best intensief kan zijn. U doet het echter voor iets heel kostbaars: een nieuwe borst waarmee u zich weer meer comfortabel zult voelen. Met elkaar zullen we er alles aan doen om u tijdens deze periode te ondersteunen en te helpen.

 

MAMMATEAM

Er komt heel veel op u af als u een borstreconstructie ondergaat. Daarom is het extra belangrijk dat u steun en begrip ontvangt. Onze verpleegkundig specialist en mammacare-verpleegkundige begeleiden u en uw (eventuele) partner bij allerhande vragen van emotionele en praktische aard. Veel vrouwen ervaren dat als prettig. Ik werk nauw samen met het mammateam van het Diakonessenhuis Utrecht

 

Vragen en meer informatie?

Heeft u nog vragen over de operatie of wilt u meer informatie? Onder de 'Maak een afspraak-button' vindt u een lijst met veelgestelde vragen rondom de borstreconstructie met tissue expander.

Figuur 1

Het zijaanzicht van het borstimplantaat, het matje en de borst.


Figuur 2

Het vooraanzicht van het borstimplantaat, het matje en de borst


Figuur 3

De tissue expander (weefsel oprekker) wordt aangeprikt en op die manier gevuld met water.