De operatie borstreconstructie middels DIEP-methode

Binnenkort ondergaat u een operatie waarbij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel (de DIEP of ‘buik’-methode) wordt uitgevoerd. U hebt weloverwogen gekozen voor deze operatie en de CT-angiografie was positief. Wat kunt u voor, tijdens en na de operatie verwachten? U leest het op deze pagina.

 

Voor de operatie borstreconstructie middels de DIEP-methode

Voordat ik u opereer, spreken we elkaar uitvoerig tijdens een consult. Neem daarbij uw partner of een ander vertrouwd persoon mee, dat is prettig en de hoeveelheid informatie is daardoor beter te onthouden. Ik leg u uit wat ik ga doen en u kunt uw vragen stellen. Schroom niet om dit te doen. De DIEP-reconstructie is een forse operatie, het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over wat u te wachten staat.

 

Rookt u, dan is het noodzakelijk dat u daar per direct of minstens 6 weken voor de operatie mee stopt. Nicotine vernauwt de bloedvaten, wat problemen bij de operatie en de wondgenezing kan geven. Ook het eventuele gebruik van bloedverdunnende middelen zullen we vooraf bespreken en mogelijk tijdelijk stoppen.

 

Tijdens de operatie borstreconstructie middels de DIEP-methode

Meestal ligt u vóór de operatie niet in het ziekenhuis en wordt u op de dag van de operatie opgenomen. Ik ontmoet u ’s morgens op de operatieafdeling (OK) en zal daar een zogenaamd ‘operatieplan’ op uw buik en borst tekenen. Dat zijn de lijnen waar ik zal gaan snijden. Waarschijnlijk zult u vrij gespannen zijn, hoewel we er als OK-team alles aan zullen doen om u gerust te stellen. Tot op het laatste moment kunt u vragen stellen.

 

Hoe lang de operatie duurt is afhankelijk van de aard van de operatie. Is het een directe reconstructie of een indirecte? Betreft het 1 of 2 borsten? Vooraf geef ik u een globale inschatting van de tijd die de operatie in beslag zal nemen, de werkelijke duur kan altijd afwijken.

 

Tijdens de operatie zal ik onderhuids buikvet en buikhuid weghalen om daar een nieuwe borst van te vormen. Het spierweefsel in uw buik laat ik intact. Een bloedvat uit de buikspier sluit ik aan op een bloedvat in de borstkas. Zo zal het verplaatste weefsel van bloed worden voorzien.

In een klein aantal gevallen (2 tot 5%) blijkt het niet te lukken om de bloedvaatjes tussen buik en borst aan elkaar te hechten. De doorbloeding van de nieuwe borst is dan niet voldoende en het verplaatste weefsel sterft af. Vaak is dan nog wel een andere reconstructiemethode mogelijk.

 

Na de operatie borstreconstructie middels de DIEP-methode

Na de borstreconstructie blijft u gemiddeld 5 tot 7 dagen in het ziekenhuis, soms iets korter, soms iets langer. De eerste nacht verblijft u op de IC (Intensive Care Unit), een speciale afdeling waar u intensiever verzorgd kunt worden dan op een verpleegafdeling. Na een lange operatie is het namelijk nodig dat we u ieder uur controleren.

 

De eerste 2 dagen na de operatie moet u blijven liggen. Na 5 tot 6 dagen zijn de meeste patiënten zo goed aangesterkt dat zij ook graag naar huis willen. De drains (slangetjes die het vocht uit buik en borstregio zuigen) zijn dan waarschijnlijk allemaal verwijderd. Ook zijn de pleisters op de littekens alle vervangen. U mag weer gewoon douchen.

 

Wat is goed voor de eerste periode na de operatie?

  • Na de eerste 2 dagen bedrust is het goed om weer wat te bewegen. Dit kan lastig zijn omdat u een zware operatie achter de rug hebt. Maar het verplegend personeel en (zo nodig) de fysiotherapeut zullen u hierbij helpen.

  • Na de operatie kan zowel de gereconstrueerde borst als buik gezwollen of pijnlijk zijn. U kunt hiervoor paracetamol krijgen.

  • Direct na de operatie krijgt u corrigerend ondergoed aan, een strak broekje en een bh. U hebt dit van tevoren zelf aangeschaft. Het is belangrijk dat u het ondergoed in ieder geval de eerste 2 weken trouw draagt.

  • U ondergaat een ingrijpende operatie. Het helpt, leert de praktijk, als patiënten er rekening mee houden dat het herstel langzamer kan gaan dan gehoopt. Hoe dan ook doen we er alles aan om zowel de operatie als het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

 

Vragen en meer informatie?

Hebt u nog vragen over de operatie of wilt u meer informatie? Onder de 'Maak een afspraak-button' vindt u een lijst met veelgestelde vragen rondom de borstreconstructie met DIEP-methode. Uw verpleegkundig specialist en de mammacareverpleegkundige ondersteunen u bij uw vragen, ook die van emotionele aard. Ook kunt u bij hen terecht voor praktische zaken rondom de operatie. Hier vindt u de contactgegevens van de mammapolikliniek van het Diakonessenhuis Utrecht.