De operatie

U overweegt een oorstandscorrectie of uitgescheurde oorlelcorrectie te laten uitvoeren of hebt al gekozen om deze operatie door mij, dokter Bruekers, te laten doen. Wat u voor, tijdens en na deze ingreep kunt verwachten leest u hier.

 

VOOR DE OPERATIE

Tijdens het eerst consult bespreken we u wensen en verwachtingen. Waarom wilt u of uw kind een oorstandscorrectie en hoe zal het resultaat er na de operatie uit zien, verwacht u?

Er worden foto's gemaakt om de uitgangssituatie te documenteren zodat ik de ingreep goed kan voorbereiden en we de verbetering nadien samen kunnen bekijken.

Ook nemen we de risico's, de hersteltijd en adviezen voor na de operatie door. Zo krijgt u een duidelijk en eerlijk beeld van het te verwachten resultaat en voor vragen is alle ruimte.

 

TIJDENS DE OPERATIE

U komt naar het ziekenhuis of de kliniek op de dag van de ingreep. Een oorstandscorrectie vindt onder algehele anesthesie (narcose) plaats en duurt zo'n 60 minuten. Voor een uitgescheurde oorlel wordt 30 min gereserveerd op de behandelkamer, deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

 

Nadat u door de anesthesist in slaap bent gebracht begin ik met het schoonmaken van het operatie gebied en dek het dan steriel af. Vervolgens wordt er een injectie aan de achter - en voorkant van het oor gegeven, zodat het gebied goed verdoofd is en minder pijnstilling tijdens de narcose nodig is. Daarnaast remt deze injectie ook de bloedingen zodat ik netjes kan werken. Er wordt een klein sneetje aan de voorzijde van een paar mm gemaakt, waardoor de huid van het kraakbeen losgemaakt kan worden. Aan de achterzijde wordt een snede van zo'n 3cm gemaakt waardoor de huid eveneens losgeprepareerd wordt van het kraakbeen. Dan wordt via het sneetje aan de voorzijde met een scherp naaldje kleine krasjes gemaakt in het kraakbeen, dit wordt gedaan om het kraakbeen te verzwakken zodat het makkelijk geplooid kan worden. Aan de achterzijde van het oor wordt vervolgens een 3-tal hechtingen geplaatst om het oor om te klappen en in die positie te houden. De hechtingen lossen uiteindelijk op, en tegen die tijd zijn de kleine krasjes genezen, waardoor het oor in de positie dichter tegen de schedel blijft staan. Daarna wordt de wond weer netjes gesloten wordt met een dun oplosbaar hechtdraadje.

 

NA DE OPERATIE

60 minuten later is de ingreep klaar, hierna gaat u naar de uitslaapkamer om rustig bij te komen, er is dan een zogenaamd tulbandverband aangelegd. Als u aan het einde van de dag klaar bent om naar huis te gaan krijgt u een poli afspraak voor de week erop mee, dan zal het tulband verband weer verwijderd worden. Het kan zijn dat dit verband al eerder verschuift of losraakt, dat is helemaal niet erg. U kunt het verband dan het best verwijderen en een zweetband of haarband over de oren dragen. Dit is vooral belangrijk voor de nacht, zodat het oor niet de verkeerde kant omklapt tijdens het slapen. Het is belangrijk om de eerste week niet te veel te bukken of zwaar te tillen, ook sporten en zware lichamelijke arbeid wordt ontraden.