De operatie tepelreconstructie en tepelhofreconstructie
U ondergaat binnenkort een tepelreconstructie en (minimaal 6 weken daarna) een tepelhofreconstructie. Hieronder vindt u informatie over de operatie en wat u kunt verwachten.
Voor de operatie tepelreconstructie en tepelhofreconstructie
Voordat de ingreep plaatsvindt, hebben we elkaar gesproken over de tepel- en tepelhofreconstructie. Heel vaak ken ik mijn patiënten omdat ik de borstreconstructie voor hen uitvoerde en is het contact al vertrouwd en prettig.
Evenals bij de borstreconstructie geldt ook bij de tepelreconstructie dat het belangrijk is om per direct te stoppen met roken, als u rookt. Roken kan namelijk problemen geven bij de wondgenezing doordat nicotine de bloedvaten vernauwt. Ook het eventuele gebruik van bloedverdunnende middelen zullen we vooraf bespreken en mogelijk tijdelijk stoppen.
Tijdens de operatie tepelreconstructie en tepelhofreconstructie
Zowel de tepelreconstructie als tepelhofreconstructie vindt poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving (injectie). Op het afgesproken tijdstip ontmoet ik u op de behandelkamer van de polikliniek.
-
Een tepelreconstructie duurt ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de gebruikte methode. Ik maak ter plaatse de nieuwe tepel.
-
Ik plaats enkele kleine hechtingen in de tepel.
-
De reconstructie van de tepelhof, enkele weken daarna, duurt ongeveer een uur. Meestal wordt de nieuwe tepelhof door middel van tatoeage gemaakt.
-
Om de wondjes te verbinden gebruik ik een sponsje waar ik een gaatje in knip. Deze wordt over de nieuwe tepel geplaatst en afgeplakt met een grote plastic pleister. Zo is de nieuwe tepel goed beschermd.
Na de operatie tepelreconstructie en tepelhofreconstructie
Na de ingrepen mag u weer naar huis. Het is goed als u iemand meeneemt die u naar huis brengt. Mijn ervaring is dat er nauwelijks complicaties optreden na zowel de tepel- als tepelhofreconstructie. Soms is er sprake van een lichte infectie van de nieuwe tepel, maar een goede verzorging en niet roken kunnen dit voorkomen.
Wat is goed voor de eerste periode na de ingreep?
-
Houd de eerste dagen voldoende rust.
-
Na een tepelreconstructie raad ik u aan de eerste 2 weken niet te sporten.
-
Goede wondverzorging is erg belangrijk. Op de polikliniek begeleidt het verplegend personeel u daarbij. Bij twijfel en vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek of uw verpleegkundig specialist.
-
De verpleegkundig specialist ondersteunt u ook bij deze ingreep, zowel bij praktische als emotionele zaken. Hier vindt u de contactgegevens van de mammapolikliniek van het Diakonessenhuis Utrecht.
Vragen en meer informatie?
We doen er alles aan om zowel de operatie als het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Hebt u nog vragen over de ingreep of wilt u meer informatie? Bekijk via de link hieronder de lijst met veelgestelde vragen.