Hand/pols arthrose

In elk van de 30 gewrichten die de hand en pols rijk zijn kan slijtage optreden. Slijtage ofwel arthrose betekent dat de zachtere schokabsorberende glijlaag, die bestaat uit kraakbeen, tussen de gewrichten voor een groot deel verdwenen is. Dit resulteert in pijnklachten in het betreffende gewricht.

 

Helaas is het zo dat kraakbeen nog niet teruggegeven kan worden. Onderzoek op dit vlak vindt al wel plaats voor het kniegewricht, maar het is nog niet zo ver gevorderd dat dit een goede behandelmethode heeft opgeleverd.

 

Tot die tijd proberen we het gewricht te ontlasten middels spalken of andere ondersteunende hulpmiddelen zoals Silver Splints. Gelijktijdig kan er een corticosteroiden injectie in het arthrotisch gewricht worden gegeven om het ontstekingsproces en daarmee de pijn te remmen. 

 

Als deze conservatieve maatregelen allemaal onvoldoende effect hebben kan overgegaan worden tot een operatie. Zo'n operatie kan bestaan uit het vervangen van een gewricht door een prothese, het vastzetten van een gewricht of het verwijderen van een gewricht en er iets zachts voor in de plaats leggen zoals bijvoorbeeld een pees.

 

U kunt bij uw plastisch chirurg terecht om te bekijen of er sprake is van een gewrichtslijtage en om deze te behandelen op een manier die het best bij u past.