Lipofilling borst na borstkanker

LIPOFILLING VAN DE BORST NA BORSTKANKER

Tijdens de lipofilling van uw borst wordt vetweefsel vanuit uw buik, heupen of elders ingebracht in uw borst. U staat wellicht op het punt deze ingreep te ondergaan en bent op zoek naar informatie.

 

Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis  Utrecht begeleid en opereer ik veelvuldig vrouwen bij wie, na een borstoperatie in verband met borstkanker, een corrigerende ingreep gedaan wordt. Borstreconstructieve zorg is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.

 

  

 WAAROM LIPOFILLING VAN DE BORST NA BORSTKANKER?

Tijdens een borstsparende ingreep verwijdert de algemeen chirurg een deel van de borst waar de borstkanker zich in bevindt en na deze ingreep volgt altijd bestraling van de borst. Als gevolg van de operatie en de bestraling kan er een deukje ontstaan. Dit deukje is vaak goed te corrigeren met behulp van lipofilling.

Een andere reden voor lipofilling is dat lipofilling als aanvulling gebruikt wordt op een borstreconstructie met prothese, LD of DIEP. De lipofilling wordt dan ingezet om de borstcontour of de bedekking van de prothese te verbeteren.

 

 

HOE WERKT LIPOFILLING?

  • Om het vetweefsel uit uw buik of heupen te verkrijgen wordt gebruik gemaakt van liposuctie.
  • Allereerst wordt het vetweefsel opgespoten met een zogenaamde tumescentie vloeistof. In deze waterige vloeistof zit wat pijnstilling en adrenaline. Zo kan het vetweefsel gemakkelijker worden opgezogen en er minder bloedverlies is.
  • Het vetweefsel wordt vervolgens op hoge snelheid gecentrifugeerd zodat het gezuiverd wordt van bloed, tumescentie vloeistof en olie.
  • Nadat het vetweefsel gezuiverd is wordt het overgebracht in kleine spuitjes en kan het op de gewenste plek in de borst worden gespoten.
  • Er kan maximaal 200cc vetweefsel per keer per kant worden ingebracht.
  •  Van het vetweefsel dat wordt ingebracht wordt ongeveer 50% weer door het lichaam geabsorbeerd. Er blijft dus zo’n 50% over na 3-4 maanden, dit vetweefsel blijft dan ook permanent aanwezig.

 

 

VERWACHTINGEN EN EINDRESULTAAT

De lipofilling van de borst bij borstkanker wordt in het buitenland al veelvuldig en met goed resultaat toegepast. In Nederland wordt dit nog niet zoveel gedaan omdat de methode vaak nog niet vergoed wordt door de verzekeraar. Hierover is de laatste jaren al veel discussie gevoerd en het lijkt erop dat de lipofilling in de nabije toekomst mogelijk toch vergoed gaat worden.

 

De lipofilling is een bijzonder aantrekkelijke methode, aangezien er gewerkt wordt met lichaamseigen weefsel en de methode weinig belastend is. Vrouwen hopen door de lipofilling weer een zo natuurlijk ogende borst terug te krijgen.

 

U mag erop rekenen dat ik me inzet voor een eindresultaat waar u goed en gelukkig mee kunt leven. Ik vertel mijn patiënten echter ook altijd dat een borstreconstructie of correctie uw echte borst nooit helemaal kan vervangen.

 

Tijdens onze eerste ontmoeting bespreken we onder andere wat u kunt verwachten. Ik geef dit alvast mee:

 

  • De lipofilling van de borst ervaren de meeste vrouwen als minder ingrijpend dan ze hadden verwacht, ook zijn ze veelal tevreden met het eindresultaat. De plek waar de liposuctie gedaan wordt is echter vaak gevoelig, vrouwen omschrijven dit aan mij als een grote beurse of blauwe plek.
  •  Van de hoeveelheid vetweefsel dat wordt ingebracht blijft er zo’n 50% over, de andere 50% wordt in een periode van 3 tot 4 maanden langzaam door het lichaam opgenomen. Soms is het resultaat hierdoor na 1 sessie lipofilling nog niet optimaal en kan een 2e sessie lipofilling gepland worden.

 

 

U KIEST VOOR EEN BORSTCORRECTIE MIDDELS LIPOFILLING

Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht voerde ik de borstcorrectie middels lipofilling al vele malen bij mijn patiënten uit. Ook u kunt voor deze behandeling bij mij terecht, u bent van harte welkom.

 

Via de button hieronder maakt u een afspraak voor een eerste consult. Over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten, leest u hieronder meer.

 

Meer over de operatie ...