Oncoplastische chirurgie

Hieronder vindt u een korte uitleg over borstsparende behandelingen en de oncoplastische reducties en reconstructies. Dokter Bruekers kijkt samen met u naar de mogelijkheden.

 

Een borstsparende behandeling bij borstkanker

 Bij een borstsparende behandeling wordt de borstkanker met een kleine marge verwijderd en blijft de rest van uw borst behouden. Daarna volgt altijd een nabehandeling waarbij de borst bestraald wordt. De borstsparende operatie is in veel gevallen net zo veilig als een borstamputatie.

 

Op deze manier wordt de contour van de borst zoveel mogelijk gespaard. Soms is het echter niet mogelijk om de contour van de borst te sparen. Dat is het geval als de tumor relatief groot is in verhouding tot uw borst. In die gevallen kan het nodig zijn dat ik betrokken wordt bij de operatie door uw oncologisch chirurg om te zorgen dat er een mooie borstvorm behouden blijft.

 

 De technieken die ik gebruik om de vorm van uw borst te behouden bestaan uit borstverkleinings technieken of technieken waarbij weefsel van een andere plek in de buurt van uw borst verplaatst wordt naar de borst. Dat kan bijvoorbeeld een plooi onder of aan de zijkant van de borst zijn.

 

 De borstbesparende operatie en oncoplastische reconstructie worden van tevoren door de oncologisch chirurg en mij besproken en gezamenlijk met u kiezen we voor een bepaalde techniek.