Botox®

Botox® is een middel waar veel mensen wel van gehoord zullen hebben, maar wat doet het precies? Botox® is de merknaam van Botuline Toxine, een gif dat door een bacterie wordt gemaakt. In de natuur komt deze bacterie ook voor in meren en plassen en als daar een hoge concentratie van bestaat spreken we van botulisme. Dit gif is voor mensen en dieren gevaarlijk, maar op een juiste manier gebruikt kan dit middel ook als behandeling worden ingezet.

 

Als plastisch chirurg, werkzaam in de Bergman Clinics en het Diakonessenhuis Utrecht, zie ik regelmatig mensen die een Botox® behandeling wensen. Ik vertel u op deze website graag over de belangrijke zaken die daarbij komen kijken. Een consult met een plastisch chirurg is een volgende stap.

 

WAAROM EEN Botox® behandeling?

Zoals hierboven omschreven is Botox® eigenlijk een gif. Dit gif zorgt ervoor dat er geen signaaloverdracht van een zenuw naar een spier kan gaan. In grote concentraties kan dit natuurlijk erg gevaarlijk zijn, maar als een kleine dosis gericht in een spier wordt gebracht dan wordt alleen deze spier uitgeschakeld. Dit wordt al tientallen jaren toegepast bij neurologische problemen als spierspasmen of hoofdpijn, maar ook cosmetische toepassingen zoals het vervagen van rimpels wordt al langere tijd met succes gedaan.

 

Als Botox® in bijvoorbeeld de fronsspieren wordt gespoten dan zullen deze spieren niet meer goed kunnen samentrekken en kunt u dus niet meer fronsen. Na een aantal weken zal de overliggende rimpel ondieper worden of zelfs helemaal verdwijnen. Dit is echter tijdelijk, er groeien namelijk nieuwe zenuwtjes in de spieren zodat deze na 3 to 6 maanden weer volledig hersteld zijn. De behandeling kan dan, indien gewenst, herhaald worden. 

 

Producten

Botox® is de merknaam van Botuline toxine type A dat gemaakt wordt door Allergan. Er bestaan echter vele andere merknamen met precies dezelfde werking. Dokter Bruekers gebruikt Botox® en Vistabel® voor de behandeling van rimpels.

 

WAT IS VERDER BELANGRIJK VOOR U OM TE WETEN?

  • De hoeveelheid die moet worden gebruikt wordt uitgedruk in eenheden (EH) en is afhankelijk van de grootte van het gebied en verschilt van persoon tot persoon. Om tot mooie natuurlijk resultaten te komen zonder dat u een uitdrukkingsloos gelaat krijgt, is kennis en ervaring van de behandelaar erg belangrijk.

  • Vaak wordt Botox® gecombineerd met een filler, waarbij de Botox® het spiertje uitschakelt en de filler de rimpel mooi kan opvullen of bepaalde regio's van het gezicht kan verjongen door deze wat extra volume te geven. 

  • Bent u zwanger, geeft u borstvoeding of heeft u een spierziekte dan kan een Botox® behandeling niet worden toegepast. Maar ook wonden, ontstekingen of bij koorts of ziekte dient de behandeling te worden uitgesteld.

  • De risico's van een Botox® behandeling zijn klein, maar helaas treedt er soms een complicatie op. Dit kan roodheid, jeuk of een blauwe plek zijn die meestal vanzelf verdwijnt. Het kan voorkomen dat een gebied overmatig behandeld is waardoor een expressieloos gezicht ontstaat of bijvoorbeeld de wenkbrauwen gaan hangen. Dit is erg vervelend, maar aangezien de Botox® behandeling een tijdelijk effect heeft, gaat dit gelukkig vanzelf weer over.